Mexico

Categorie: Mexico
Gepost: 11.08.2009 21:37

We zijn alweer bij het laatste land van onze trip aangekomen: Mexico! Ik zou het bijna vergeten maar in Nederland gaat waarschijnlijk eerst het welbekende belletje rinkelen met betrekking tot de sombreroroggel. Tsja, we nemen het jullie niet kwalijk. Het is ons ook wederom duidelijk geworden wat voor invloed Amerikaanse films, Hollandsche reclames en vooral Europese nieuwsverslagen kunnen doen met de verwachtingen van een burger. Het plakplaatje dat ons in de westerse harses was geprint van zand, snorren, gitaren en geweren in ver uit elkaar gelegen westerndorpjes werd ook overtroffen door enorm westerse steden, keiharde werkers, fantastisch blauwe stranden, groene jungle, koloniale bergdorpjes en overheerlijk eten. Het was een aangename verrassing. Mexico heeft vele kleurrijke indigenous culturen zoals we die veel in Nicaragua en Guatemala zagen, maar ook gigantische winkelcentra en veramerikaniseerde iPhone-stressers, hetgeen een enorm contrast tussen arm en rijk vormt. De tweestrijd maakte het ons lastig om het echte Mexico te vinden en ik vraag me af of we dat überhaupt hebben gevonden.

We kwamen Mexico binnen in zuidoost Yucatan waar we de grootste toeristenhavens nog redelijk hebben kunnen vermijden. Tulum, onze eerste bestemming was rustig. Hemelblauwe zee, knalwit zand zo fijn als bloem en palmbomen te over. Aangezien we niet zoveel meer op onze agenda hadden staan besloten we hier een weekje door te brengen. Afzien was het :p Onze tweede bestemming op Isla Mujeres vlakbij Cancún had ook een aardig strand maar daar konden we moeilijk aan wennen. We konden er niet omheen dat er meer lokalen en Amerikanen onder de parasollen lagen te bakken dan zeeleeuwen aan de kust van Argentinië bij Puerto Madryn (hoewel de gelijkenis vaak sprekend was ;))
Zoals ik al zei stond er niet veel meer op onze agenda. Maar hetgeen dát bij ons op de agenda stond was ook niet zomaar wat. Tot meer dan 20 meter lang, met 5 kieuwen op rij waarbij je in elk van de kieuwen gemakkelijk je hoofd naar binnen kon steken lagen enorm vette zware overbeblubberd dikke megawalvishaaien op ons te wachten. We wisten dat deze monsters tussen mei en agustus in de buurt van isla Holbox ronddobberden maar toen we aankwamen op Isla Mujeres zagen we dat ze vanuit daar ook toers organiseren. Na wederom een nachtje van 40 graden in ons cementen mexiaanse oven-appartement te hebben doorgebracht dropen we om half 6 fris van ons bed. We werden met 8 man sterk in een gammel bootje gewrikt en voor we het wisten zaten we misselijk naar de horizon te staren. We moesten iets meer betalen om vanuit Isla Mujeres te vertrekken maar dat scheelde ons weer een busrit naar Isla Holbox. Hadden we die maar gepakt, dachten we toen... Na een uur varen begonnen onze gids en de kapiteit luidkeels in hun radio te spugen hetgeen betekende dat wij de eerste van de toeristenbootjes waren die de monsters hadden gespot. Voor we het wisten keken we uit over wel HONDERD van deze kolossale koninghaaien. De grootste vissen ter wereld. De vinnen schoten ons om de oren en terwijl Jaws ons allen vers in het geheugen popte, probeerden we als een stel ongeduldige happymealklanten de flippers achter de hakken te klemmen. In groepen van 3 sprongen we iedere keer in het water om met zo’n onderzeeboot mee te flipperen. Nou, ik kan je vertellen, ze zijn GI-GAN-TISCH! Ik had van tevoren een foto gezien maar the real deal is onbeschrijfelijk. Ik ga het ook niet proberen.

Na Isla Mujeres trokken we met een 20-uur bus naar San Cristobal de las Casas. Een klein, aangenaam koel, koloniaal bergdorpje dat iets hoger ligt. Met veel authentieke gebouwen, leuke restaurantjes en ministraatjes kwamen we de dagen goed door. Zoveel hebben we daar niet gedaan maar we hebben ons goed vermaakt met het spelen in ons hostel met 2 pups. Vanuit daar hadden we nog een goedkopie bus naar Puerto Escondido aan de Pacifische kust op de kip getokt voor 12 uurtjes. Het kostte niets maar dan heb je ook niets. De buschauffeur had een opmerkelijke manier van rijden, zogezegd. Niet dat hij erg onverantwoord reed zoals we wel vaker hadden ervaren maar we vermoeden dat hij een veringfetisjisme had. Bij aankomst wist ik dan ook niet hoe snel ik de deur uit moest rennen. Met een wee-ige maag schoffelden we de koffers uit de klep, knalden we met de taxi naar ons hostel en kregen we al te horen dat ons appartementje nog niet klaar was voor ik er erg in had. Gelukkig hadden we vlak voor die tijd al een zeer langzame rondleiding gehad dus het kostte me na de ‘gracias’ exact 14,7 seconden voor ik de u-vorm van de porseleinen troon kon vullen. Toen ons appartment om half 11 was schoongepoetst werd ik verrast door een ongewenst 36-urig reinigingsritueeltje. Tsja, een jaar geen stamppot of frikandellen vraagt natuurlijk veel van een Hollandsch gestel. Ondertussen ben ik weer zo kwiek als een hoen en tellen we de laatste dagen alweer weg en genieten we heerlijk van ons zwembad, helaas bewolkt klimaatje maar toch zeer relaxed appartementje. Woensdagnacht pakken we de nachtbus naar Mexico City en kijken we daar nog wat rond gedurende de laatste 2 dagen voor ons vliegtuig via Washington naar Brussel vertrekt.

We willen hierbij iedereen in ieder geval hartelijk bedanken voor de leuke berichten die jullie hebben achtergelaten op onze site gedurende de reis.
Voor degenen die genoten hebben van de verhalen op het blog heb ik nog een mooi vervolg:
Dit keer eentje met een harde kaft: ‘SchaduwCRM in perspectief.’

Tot volgende week luitjes! We hebben zin om jullie Hollandsche verbrande beeldschermbakkessen weer te aanschouwen! Zet die dozen frikandellen, paprika chips, haring, Grolsch, groene maaslanderkaas, echte melk en shoarmabroodjes maar klaar! ;)

Voor de nieuwsgierigen hebben we hieronder nog een paar leuke cijfers weergegeven van onze reis.

# Landen bezocht: 12
# Afgelegde kilometers: +/- 35.000 km (alleen bestemmingsverkeer in bussen en boten)
# Uren in bussen: > 700
# Verschillende bedden: 105 (excl. bussen)
# Overnachtingen in bus: 22
# Dagen weg: 316,8472 (van stijgen tot landen in Brussel)
# Georganiseerde toers: 29 (minimaal 1 dag – 5 dag(en) buiten bestemmmingensroute)
# Zelf georganiseerde ,, : 32 (minimaal 1 dag – 5 dag(en) buiten bestemmmingensroute)
# Stempels in paspoort: 41
# Levenservaringen: Ontelbaar

P.S.
Señora cucaracha, chico mosquito y chica mosca de arena, te extrañaremos, ¡como dolor de muelas!

P.S. 2
Updates in de Gallery zijn:
- Alles in de Mexico folder
Permalink
Powered by sBLOG XHTML 1.0 Strict PHP CSS
Lokale tijd: 19.10.2018 11:24 GMT+1
Powered by sBLOG © 2005 Servous