Noordoost Argentinie en noord Chili

Categorie: Chile
Gepost: 18.12.2008 19:17

¡Chicos!

De dichtheid van muchisimo dikke vette ervaringen per kubieke minuut ligt hier zo´n stuk hoger dan in werkend Nederland dat ik toch nu al weer een bericht post.
Salta is een stadje in noordoost Argentinie dichtbij de Boliviaanse en Chileense grens. Hier hebben we een auto gehuurd en een roadtrip gedaan van 1200km. Samen met Ronald en Sabrina, een NL stel dat we al eerder tegen waren gekomen in Bariloche. Onze Volkswagen Gol (ja, zonder f) heeft wegen gezien waar je normaal je Hummer nog niet over durft te schuren. Rotsblokken, een pas van 3500 meter, dwars door rivieren gekacheld kregen we uitzichten te zien met meer verschillende kleuren in rotspartijen dan we voor mogelijk hielden. ENORM vet en onwerkelijk. Ik zal de foto´s online zetten zodat jullie zien wat we bedoelen.

Vanuit Salta namen we de bus naar San Pedro de Atacama in het noorden van Chili, met extra bagage.. 6,5 kilo aan spul dat we richting huis wilden sturen. Gelukkig was de douane waar we het pakket wilden versturen maar tot 12.00 uur open dus moest het mee de knieschijfdraaier in.
San Pedro de Atacama is een woestijndorpje, een ERRUG droog woestijndorpje dat redelijk hoog ligt. Hierbij een korte indruk hoe dat verloopt:
Je stapt om 7 uur in de ochtend in Salta in een semi cama bus. Moe leun je onconfortabel in je rugleuning die net lang niet ver genoeg naar achteren kan. Je kan je benen uiteraard niet strekken en toch doe je een poging je ogen dicht te houden. Je slingert half van je stoel af en besluit toch de heupkrakende armleuning omlaag te doen. De bergen op, links, rechts, je hoofd slingerende naar links, rechts. Totdat je merkt dat iemand een baksteen op je borst plaatst. Je merkt dat je ineens extra veel gaapt, een extra keer zucht en nog een keer extra in en uitdemt. Je hoofd raakt langzaam vol en je oren knetteren bij het gapen bijna van je bakkes. Je plaat wordt KURKdroog alsof je glazen woestijnzand wegtikt. De ochtend na een stevige carnavalsweek of 2 overbodige flessen droge rode wijn nadat al een fles tequilla naar binnen is geschopt, zijn er echt niets bij (van horen zeggen, uiteraard..). De buschauffeur komt langs met plastic zakjes voor de mensen die scheel gaan kijken. Dan eindelijk de grensovergang. De bus uit en in de woestijnzon wachten in de rij. Na het stempelen toch maar eens aan de buschauffeur vragen hoe hoog we dan zitten. ´4500 meter, net een pas van 5000 meter gehad´. Ah, kijk eens aan. Zo hoog ben ik nog nooit geweest. Nog even een praatje maken over Bolivia en La Paz met de chauffeur in de zon, peukie erbij en dan merk je het pas.. Het zuurstoftekort dat je al hebt als je geen hoogtes bent gewent kicked in. Half duizelig en misselijkig gaf ik zelfs de voorkeur aan de knieschijfdraaier boven de frisse lucht. Toch herstel je wel redelijk vlot. De hoogte merk je vooral de eerste dag. Daarna ben je het al wel redelijk gewend maar blijft een leuke ervaring ;)
Verder bestaat dit dorpje uit woestijnzand dus je loopt constant met een dode muis op je tong. De hele dag water drinken helpt toch maar verdomd weinig. We zijn ondertussen al in de Death Valley geweest (eigenlijk Mars valley maar een of andere Franse Jonathan kende vroeger zijn talen niet en wist: ´Mars´ niet fatsoenlijk uit te spreken waardoor de lokalen dachten dat hij: Muerte zei....), de Valle de la Luna tijdens zonsondergang gezien en vanmorgen de Geysers Tatio op 4,300 meter bij zonsopgang met een temperatuurtje van -5 gezien (het schijnt dat het in Uyuni waar we heen gaan -15 is ´nachts dus dat wordt leuk :)).
Verder is naast dit plaatsje een wereldwijd project gestart: een ENORME telescoop opstelling omdat dit de meest droge plek ter aarde is, zorgt ervoor dat men op aarde tot 10x meer sterren kan zien. Ondertussen zijn we voldoende nieuwsgierig geworden dat we vanavond ook een set enorme telescopen in gaan turen (11 uur; wordt weer bibberen). Als je in dit minidorpje omhoog kijkt als de zon onder is, zie je sowieso meer sterren dan waar ook ter wereld dus dat zal wel mooi worden.
Morgenochtend gaan we om 8 uur de bus in voor onze 3 daagse toer. Via een aantal meren met flamingo´s, geysers, rotspartijen, vulkanen en hostels zonder water in het midden van de woestijn, uiteindelijk over de Salar de Uyuni in Bolivia!!

We houden jullie op de hoogte!!

Saludos!
Permalink

West Argentina en Chili

Categorie: Chile
Gepost: 26.11.2008 22:14

Beste lezers!

Het laatste bericht was alweer vanuit El Calefate. Een stadje dat voornamelijk bestaat uit Italiaanse oma´s die precies voor je neus op de handrem gaan om in de etalage van de Zwisters ogende winkels te koekeloeren. De gletsjer was uiteraard errug mooi. Waarom gaan mensen er anders naartoe. Tsja, wat moet ik er verder van zeggen, een jeukwekkend gebeuren waar we zo snel mogelijk wel wilden, zodra we het dagelijks sportevenement van El Calefate voorbij konden komen: schoorvoeten..
Na El Calefate zijn we door gegaan naar El Chalten. Een leuk dorpje. Opgricht in 1985 maar veel minder toeristisch ogend dan El Calefate. De meesten gaan erheen om gedurende de nodige tijd door het park van Fitz Roy te hiken. Aangezien wij de hike van 5 dagen nog vers in de blaren hadden zitten hebben we 1 dagje in het park naar de bewolking gekeken.
Na El Chalten hebben de mooiste busrit ooit genomen. Ik wist niet dat 1 ticket, zoveel uren van lol op kon leveren. Gedurende 34 uur heb ik een nieuw noodzakelijk goed bedacht: neuspluggen. Die stinkende ouwe mensen met geuren om hun heen dat de zwavel van vulkanen naar bloemetjes doet ruiken.. Zucht... Dan het verzitten op de stoel nog niet meegerekend. Bij ieder klein draaitje merk je, dat je aan je maximale draaicurve zit omdat je knieschijf nu eenmaal niet meer rek geeft... Een grote lol dus. MAAR, het bracht ons in Bariloche. Ernstig leuk plaatsje met een uitzichtpunt dat volgens de National Geographic op de top 10 lijst staat van de wereld.
Na Bariloche doorgegaan via de 7 lakes route in een gehuurde auto naar San Martin de los Andes. Een relaxt dorpje waar weinig te doen was. De mensen daar komen hun tijd door met in de tuin werken en dat werpt zeker vruchten af.
Na San Martin de los Andes weer Chili in gedoken naar Pucon waar we de vulkaan hebben beklommen. Werkelijk fenominaal!! De foto´s spreken denk ik wel voor zich. De klim omhoog duurde ongeveer 5 uur en vanuit de top kregen we een soort lap onder ons kont gebonden waardoor je op je kont, over het ijs/de sneeuw naar beneden kon glijden. Echt prachtig. Je gaat net een krappe 45 km/h en ziet dan een stevige bult aankomen, gevolgd door nog een. De lancering ging goed, maar de onvermijdelijke ontmoeting waarvan je weet dat die gaat komen met de tweede heuvel, doet je wensen dat je in de lucht wat meer grip uit kan oefenen. Sneeuwhappen is altijd al een van mijn hobbies geweest ;)
Na Pucon zijn we door naar het noorden gegaan: Valparaiso (vlakbij Santiago). De fotograafstad van Chili. Een enorme haven zoals Rotterdam, wat stranden, veel kleine straatjes zoals in Rovinj (Kroatie), een hectisch stadscentrum en huizen in alle kleuren van de regenboog. De combinatie zorgt ervoor dat je niet weet wat je er mee moet. Na 2 dagen vonden we het wel leuk en hebben we onze 11 jaar anniversary op een verlaten strad gevierd dat wij via via toegefluisterd hadden gekregen: Ritoque, anderhalf uur naar het noorden vanuit Valparaiso. Prachtig genoten. Maar omdat we de eerste nacht van ons hostel in Santiago al hadden betaald moesten we weer door.
Hier in Santiago zijn we naar een berg gegaan van waaruit je over de hele stad kan kijken. Mooie uitzichten en nu moet ik sneller typen want we hebben afgesproken met exchangestudenten die we in Pucon hebben ontmoet. Daar gaan we downtown bij hun thuis bbq´en met nog wat studenten en dan door de disco in voor een exchange-studentfeest.

Nog even wat facts om een indruk te geven hoe wij deze ruim 7 weken hebben doorgebracht:
158 uur in de bus gezeten (dat is bijna een etmaal per week)
30 verschillende slaapplekken gehad verspreid over 20 hostels en 6 bussen.
6 nachten in de bus geslagen, 14 nachten in dorms, 30 in dubbels, 2 in hotel.

Tot het volgende bericht!!
Permalink
« Eerste « Vorige
1 van 2
Powered by sBLOG XHTML 1.0 Strict PHP CSS
Lokale tijd: 19.10.2018 11:06 GMT+1
Powered by sBLOG © 2005 Servous