Midden en noord Argentina

Categorie: Argentina
Gepost: 08.12.2008 18:28

Zo, morgen komen we aan in de laatste stop te Argentinie: Salta. Dat maakt het alweer een krappe 4000 km verder sinds de laatste blogupdate en 3 gb geleden sinds de laatste foto update te Pucon, Chile.

In Santaigo te Chili stonden we bij de vorige update op het punt om naar de bbq met wat exchange studenten te gaan. Buiten alle kaarten van de Lonely Planet kwamen we na een krap uur reizen aan. De steaks en wijn waren uiteraard perfect en de internationale Spaanstalige studenten gaven een perfecten sfeer en goede oefening (P.s. Weleens een brede rugby´ende Ier gezien met een grote rode kop haar die geen Engels kan? vreemd). Tot in de late uurtjes hebben we een grote club bezocht waarna we de volgende dag richting Mendoza vertrokken.

Mendoza staat bekend om de wijnstreken. Hoewel het een enorme stad is, zijn wat straatjes stampvol met terrasjes gevuld waar je snel blijft plakken. Daar kwam bij dat ons guesthouse met zwembad, bbq feesten organiseerde met gratis wijn en kilo´s vlees waardoor we de eerste 3 dagen niet heel veel hebben gezien van de stad :) Door ons 8 persoons broeihok dorm van 9m2 met zwetende snurkende mensen moesten we er ook wel late uurtjes van maken:) Daardoor wel erg veel mensen ontmoet en goed vermaakt dus: een weekendje weg in ons jaartje weg ;)
De laatste dag stond dan eindelijk het fietsen door de wijngaarden op de planning. Bij iedere wijngaard kreeg je een rondleiding en kon je proeven. Fantastische uitzichten over de gaarden. Na de tweede wijngaard hadden we ons eerste wijntje op omdat de eerste ´wijjngaard´ alleen vreemde tabak-honing-cognacen e.d. en chocola maakten (?). Met nog 2 Australiers reden we netjes op 1 rij aan de rechter kant. Iemand toeterde waardoor het Australische meisje schrok, naar links zwaaide, achterom keek en een auto met 140 km/h, 40 meter lang met rokende banden zag slippen. Op het laatste moment schoot ze naar rechts waardoor haar achterband dubbel klapte onder de auto en zij gelukkig net niet werd geraakt. Ze had alleen een bult op haar hoofd, maar de Argentijnen stonden erop dat er politie en ambulance bij kwam. X-ray foto´s e.d. werden gemaakt en bloed werd getapt. Zonder ook maar iets te betalen waren ze toch nog op tijd om de bus naar Rosario te pakken. Wel goed geregeld allemaal dus en wij waren na die ervaring ook maar terug gegaan naar ons guesthouse.

Rosario was voor ons een kleine tussenstop omdat we naar de Iguazu watervallen in het noorden gingen. Na de dorm ervaring waren we wel weer toe aan een dubbelkamer. Voor een prikkie hadden we een enorm prive balkon waar we heerlijk hebben genoten van de zonsondergangen en ongestoord Kempo oefeningen konden doen. Na 2 nachten zijn we door naar Iguazu gegaan.

Terwijl we 3 weken geleden nog snakten naar iets warmere klimaten zitten we nu al enige weken in de warmste periode sinds 50 jaar met een krappe 40 graden in de schaduw. Terwijl jullie de mutsen over de oren hengsten in de sneeuw, proberen wij te voorkomen dat de pants van de kont afzweet.

Toen Iguazu: Vorig jaar 1.000.000 bezoekers alleen al aan de Argentijnse zijde. Iedereen momenteel druk stemmende voor een plaats in een van de 7 wereldwonderen. Er zijn genoeg mensen die op een mini vliegveldje in Brazilie vliegen om 1 dagje te kijken en dan weer terugvliegen. Of het het waard is? Zeker!

De eerste dag gingen we naar de Braziliaanse kant. Een bus naar de grens gepakt, paspoort gestempeld, de bus weer in, gedumpt in de middle of shit en naar een andere bushalte gelopen, bus gepakt, kaartje voor het park gekocht en in de rij gewacht, weer een bus in het park naar de trail gepakt en toen waren we er al =/ Op de trail sta je tussen duizenden toeristen te wachten tot je aan het eind van de trail bent en toch heb je het idee dat je er vaak alleen staat. De uitzichten zorgen er wel voor dat je je niet gaat irriteren aan anderen. Ik heb zelfs een checkbox af kunnen vinken van ´things to see during our trip´: een colibri! VET :D Alles bij elkaar was het fenominaal!!

Daarna zijn we tegenover de Braziliaanse ingang van Iguazu naar een vogel/vlinder/reptielen park gegaan. De foto´s hiervan spreken voor zich. Hoewel ik nog steeds niet snap waarom ze die beesten niet vrijlaten..

De Argentijnse kant is een stuk toegankelijker en een stuk groter waardoor het ook een stuk minder druk lijkt. Tijdens de trails kom je vanalles en nogwat aan beesten tegen: een soort racoon, iguana´s, kale hagedissen en armadillo´s (damn die zijn lelijk..). Je kan hier 3 verschillende trails lopen waarbij de laatste naar de grootste waterval: ´La garganta del Diablo´ of ´Devil´s Throat´ gaat. Nou, Dat is me een throat waar ze wel een film over kunnen maken.. De foto´s spreken weer voor zich :)

Morgen om 11 uur gaat de bus naar Salta. Onze laatst Argentijnse stop (afgezien van wat in de auto toeren in de regio). Daarna gaan we door naar San Pedro en de Atacama woestijn in Chili waarna we met en 4 daagse Jeeptoer over de zoutvlakten Bolivia intrekken. We weten nog steeds niet wat we met kerst of oud en nieuw doen maar waarschijnlijk hebben we een witte kerst op de zoutvlakten van Bolivia en vieren we oud en nieuw in ded regio van Sucre, Bolivia. De kerstbomen en versieringen staan hier trouwens overal en we moeten zeggen: die glitters in de bomen glitteren meer in de zon dan in de sneeuw.

De steaks, de wijn, de luxe guesthouses, de enorm luxe bussen (afgezien van Patagonie) zullen we goedendag moeten zeggen want Chile en Agentinie zijn compleet anders dan de landen waar we nu heen trekken. Nog enige opmerkelijkheden die we in Argentinie en Chili hebben ervaren:

Argentinie:
- Afgezaagd maar waar: BBQ, vlees, vlees, vlees en wijn :D
- Zoetekauwen: Gooien allemaal minimaal 8 zakken snoep in hun winkelwagen en je krijgt daarom ok je koffie in de bus altijd met 4 tot 5 zakjes suiker.
- Dulce de Leche: een mix van pindakaas, caramel en stroop. De meeste backpackers zeggen dat ze het heerlijk vinden (wellicht om erbij te horen) maar in werkelijkheid is het smerige troep die ze overal in en opsmeren.
- Alfajores: koekjes met hetzelfde aantal calorien als een Bicmac. Vaak met dulce de leche. Smerig, maar voor de lokalen heerlijk. Tip: bewaar ze in je tas voor kinderen die komen schooien!
- Gebruiken de bumper bij het parkeren altijd zoals het hoort: boem is ho.
- Drinken van Mate. Overal waar je komt wordt sterke thee uit een meestal houten kop met metalen tuutje gelurkt. Water bijvullend vanuit een thermoskan.
- Erg sportief: veel hardlopers en fitness zalen die ´s nachts nog gevuld zijn.
- Geen sloten op de WC (wel een deur)
- Er is een mannetje voor het inpakken van de boodschappen, een vrouwtje voor het wegen van brood, een vrouwtje vor het wegen van groenten. Bij de douane: een mannetje voor het aanpakken van je paspoort, een mannetje voor de computercheck en het stempelen en een mannetje voor het teruggeven van je paspoort
- Wordt gezien terwijl je ijs eet!! Ijs eters zijn stoer!!
- Schoolkindertjes dragen allemal een witte professor Barabasjas.
- De mensen spreken proper tuks (in het Spaans). Dubbel ´L´of ´Y´ is ´sje´ en veel binnensmonds.
- Auto´s zijn gaar, maken een hoop herrie, bergaf heeft voorrang en er is geen max. snelheid.
- Wisselgeld; hou het vast want ze hebben het nergens. Anders krijg je kauwgom als wisselgeld terug. In de lokale bus MOET je met wisselgeld betalen, anders kom je er niet in.

Chile:
- Oploskoffie, oploskoffie, oploskoffie... zucht. Het is zelfs zover gekomen dat ik bij gebrek aan oploskoffie mijn eigen oploskoffie in de ochtend moet gebruiken
- Tuinieren: zelfs nog meer dan in Argentinie.
- Je mag geen fruit importeren. Iemand die we tegenkwamen was gesnapt met een appel van 35 gram, kreeg 3,5 uur ondervragingen waarom ze die appel probeerde in te smokkelen en kreeg gelukkig maar 50 dollar ipv 200 dollar boete.
- Je krijgt een dekentje en kussen in de bus en het mannetje dat ze uitdeelt stopt je ook in
- Voorkruipen?? Wat is dat?!
- Empanada´s: nog groter dan in Argentinie: bladerdeeg gevuld met ham en kas, vlees en nog duizenden andere combinaties.

Tot snel weer allemaal!! Zoals jullie lezen vermaken we ons prachtig. Wij gan ons nu enkele dagen voorberijden op de sporten van de volgende landen: knieschijfdraaien (bussen), tigerbalm smeren (muggen), kakkerlak meppen, en neusvreten (vervoer dat niet of niet op tijd reist, of er 5x zo lang over doet). Jullie horen snel hoe het is!

P.S. de toegevoegde foto´s zijn:
Argentina: 9,10,11,12 + 1 filmpje
Chile: 4,5,6
Brazil: 1,2 + 1 filmpje

Liefs
Permalink

Puerto Madryn en Ushuaia

Categorie: Argentina
Gepost: 25.10.2008 18:42

¡Harde werkers!

Cordoba lijkt alweer een tijdje geleden. We hebben daar onze cursus goed afgemaakt en zijn doorgetrokken naar Puerto Madryn halverwege Argentinie aan de rechterkant. Een tripje van 20 uur, maar met de bussen hier waren we er zo. We zagen vanuit de bus het klimaat al een beetje veranderen. Terwijl we de tijd ´s nachts doorbrachten met wat lezen, zagen we dat alle bomen scheef zijn gegroeid door de neverending wind die keihard over de oneindige vlakten waait. Kilometers in de verte zagen we een enorme onweerswolk waarvan we sommige flitsen wel seconden lang over de leegvlakten zagen verschijnen. Fantastisch gezicht.
Eindelijk aangekomen merkte ik dat je toch wel brakjes wordt van het lange bussen aangezien ik mijn GPS in de bus had laten liggen. Achja. Ik heb zojuist de kaart weer geupdate en jullie zien geen verschil. Geen veranderingen op de site dus. Jullie kunnen gewoon onze route blijven volgen.

Puerto Madryn staat bekend om de walvissen die hier te bekijken zijn. De eerste dag hebben we een auto gehuurd en zijn we 180 km naar het zuiden gereden om een Penguinkolonie te bekijken. Op dit moment zijn ze druk met eieren bamsen en zijn er nog maar 175.000. Het feit dat dit (één van de) grootste penguinkolonies ter wereld blijkt wel wanneer de eieren zijn uitgekomen. Het aantal kan nl. oplopen tot 1.000.000. Echt fantastisch om te zien hoe die beestjes heen en weer schoffelen over de uitgestrekte verlaten stukken land langs de zee. De vrijheid die je in een auto proeft als je hier doorheen rijdt is geniaal!
We zijn daarna nog doorgegaan naar een zeeleeuwen kolonie aan het strand (yep, inderdaad meer onderkinnen dan Erica Terpstra..)

De volgende dag hebben we een tour geboekt naar Peninsular Valdéz. HET walvissen walhalla! Eerst zijn we met de bus over het schiereiland gegaan om nog meer penguins, zeeleeuwen, zeehonden, guanaco´s (wat zijn dat?!... ja precies, zo zien ze er ook uit ;)
We hebben een nacht in Puerto Piramides op het schiereiland doorgebracht. Maar 200 inwoners dus verder ook geen zak te doen. Op de dag van de tour gingen de boten de zee niet op omdat de marine de haven had gesloten vanwege het weer. Goede beslissing om dus sowieso een nacht te verblijven. Eenmaal op de boot was het NIET NORMAAL!! Het zeewater spettert in je haren, de wind blaast stevig, de boot schommelt waardoor je elkaar moeilijk verstaat. Out of the blue komt een ENORME KOP uit het water een fontijn sproeien en het enige dat je hoort is: TOENG TOENG... TOENG TOENG... je eigen hartbeat. Werkelijk onvergetelijk hoe enorm die beesten zijn, hoe kwetsbaar je je voelt als zo´n groot object onder je bootje doorzwemt. Het heeft meer meeeters dan een zwaar getroffen puber maar blijven schitterend om te zien.

Vervolgens hebben we eergister de bus gepakt naar Ushuaia. Het einde van de wereld! Ook hier zagen we het klimaat veranderen in de bus. Terwijl we bijna het zuidelijkste punt van de wereld zijn aangekomen zagen we zelfs een ´meertje´ met een hele partij Flamingo´s!.. Rare jongens, TOKTOK, die verwacht je hier ook niet. Een ritje van 36 uur gaat je niet in de kouwe kleren zitten. Nou, die heb je hier wel nodig. Gisteren hadden we niets door maar toen we vanmorgen wakker werden keken we tegen besneeuwde bergtoppen aan. Heerlijk!

Nu gaan we hier in het zuiden de nodige trips doen naar het grote natuurpark Tierra del Fuego, de eilanden af in het zuidelijkste puntje maar vandaag nog even chillen van de lange reis. We houden jullie op de hoogte!
x
Permalink
« Eerste « Vorige
1 van 2
Powered by sBLOG XHTML 1.0 Strict PHP CSS
Lokale tijd: 19.10.2018 11:14 GMT+1
Powered by sBLOG © 2005 Servous