The lost city!/ la ciudad perdida!

Categorie: Colombia
Gepost: 22.04.2009 03:09

The Lost City in Colombia; gebouwd tussen 700 en 900 na Christus heeft zo’n grote indruk gemaakt dat het een aparte blog entry waard is. Een extra dimensie die aan de track werd toegevoegd was dat we elkaar in Taganga mieren hadden gevoerd. Een tip voor de mensen die op een jungle track gaan: ga niet lopen kloten met insecten voordat je in een insectenparadijs beland...

Voorbereiding:
Er zijn overal in Zuid-Amerika horrorverhalen die onder de toeristen worden verspreid. Dit keer kregen wij een verhaal te horen over een chauffeur die met een auto vol toeristen terugkwam van de lost city track. Door 4 FARC leden werden zij staande gehouden waarbij de toeristen werd bevolen weg te rennen. Terwijl ze wegrenden hoorden ze schoten. De agency die de toer had georganiseerd had de ‘bribe’ niet betaald, waardoor de chauffeur hetmoest bekopen met zijn leven. De toeristen werden al snel geholpen door de militairen ter plaatse waardoor zij veilig en snel terugwaren in hun hostel. Dit was gebeurd de week voordat wij wilden vertrekken.
Na dit verhaal gingen wij op onderzoek uit. Is het veilig om de track te doen? Het verhaal werd door ons hostel en onze agency bevestigd en de veiligheid van de track werd weggelachen; niet ontkend, noch bevestigd... We besloten toch te gaan omdat vele toeristen ook na dit voorval de track hadden gedaan en de agency waar wij boekten, de track al 15 jaar lang organiseert (Turcol). Zij vertelden dat ze alles hadden betaald. Daar kwam bij dat dit een van de mooiste tracks zou zijn die je uberhaupt in Zuid-Amerika kan doen. Niets was gelogen!

De track:
We werden opgehaald in een bruut ogende jeep met alle kleuren van de regenboog. De chauffeur had zijn warme Colombiaanse schuddebuikende bulklach opgezet en de radio knetterde spaanse liedjes met oorverdovend lawaai boven de meebrullende toeristen. De sfeer zat erin. Iedereen was gevuld met adrenaline en klaar om te gaan. We waren met 12 man in totaal: wij met z’n 5-en, 4 fransen en 3 duitsers. Schijn laat weleens te wensen over. Zo ook onze jeep. Langzamer dan een slak op schuurpapier kroop de knieschijfdraaiende zweethut met 12 man door de bergen. Het was een uurtje of half 3 voordat we uberhaupt konden beginnen aan de track. Na een paar honderd meter zaten we al vol in de jungle, waarbij we van rotsen in riveren konden springen. KNALblauwe rivieren waarbij je je waande in neverneverland. De vele vriendelijke militairen die aanwezig waren gaven de indruk dat er toch wel wat activiteiten gaande waren maar toch wenden we daar al snel aan. 40 graden in de volle zon moesten we de eerste dag 4 uur lopen. Direct na de rivier gingen we nonstop uphill. In de extreme hitte met hoge luchtvochtigheidsgraad glibberden we over het pad omdat het zweet ons via de bilnaad de slippers ingutste. De uitzichten bij de top waren werkelijk fantastisch! Bij de pauzes kregen we ananas voorgeschoteld. Een lekkernij die nooit eerder zo goed heeft gesmaakt. ’s Avonds allemaal een hangmat met klamboe erover toebedeeld gekregen, hadden we een mooie plek om te tukken. Vlakbij onze slaapmat was een fantastische waterval te vinden waar we wederom vanaf rotsen de rivier in kon springen. Zodra het donker werd, werd de vallei verlicht door duizenden vuurvliegen hetgeen alles nog spectaculairder maakte. Daarnaast maakte de aanwezigheid van muggen, sandflies en REUZEpadden het jungleplaatje compleet.

De volgende dag was een rustige dag van 4 uur lopen. Over rotswanden aan de oever van de rivier, verkoelende duiken bij rivercrossings en heerlijke ananas tijdens de pauzes was de aankomst bij onze hut wederom fantastisch gelegen naast een oase van een rivier. Tijdens het avondeten kwamen de nodige insecten al op de kaarsen af waarbij de een na de ander de insecten oppakten en richting het gezicht van de ander wierpen. The battle had begun...

De derde dag was de langste dag lopen. Het begon met een stuk lastig terrein waarna we een grotere rivier 7x over moesten steken voordat we aan de 2000 treden naar de lost city begonnen. De hike ernaartoe leek al onwerkelijk. Daar kwam de entree in de Lost City nog als enorm dessert bovenop!! De gigantische verloren stad (herontdekt rond 1972) van in totaal 4 hectare groot, is nog steeds midden in de jungle gelegen. De enige manier om er te komen is via de minimaal 5 dagen durende track (normaal 6). Alle stenen zijn bedolven in mos en de vele paden maken het geheel tot een doolhof waar je maar al te graag in wilt verdwalen. Hoewel veel mensen het vergelijken met Machu Picchu is het toch niet vergelijken. Soortgelijk, maar authentieker.
De Lost city verkend te hebben, hadden we een kleine hut gevonden met een opgewekt figuur dat bier verkocht. Uiteraard iets duurder dan gewoon vonden wij dat we dat wel verdiend hadden na 3 dagen. Het bier een uurtje in de rivier gekoeld, konden we eindelijk proosten. Terwijl de blikken tegen elkaar kletsten zag ik dat Viv’s hand iets te lang boven mijn blik hing. Een snelle check bleek er een dikke kever in gedrukt te zijn. Aan zijn voelsprieten weggeslingerd was het ’s avonds tijd voor revenge: In het pikkedonker een dikke kever onder zijn prive klamboe gekletst duurde het even voordat hij hem met zijn ipod lichtje had gevonden ;)

De volgende ochtend waren nog voldoende kevers aanwezig die ik onder andere over het eten van Travis zag lopen en daarna over de tandenborstel van Viv terwijl foto’s werden geschoten. Heerlijk! ;)

Na een maand in Colombia vertoefd te hebben, hebben we vandaag ons visum met nog 60 dagen verlengd. Vanavond van een heerlijke bbq genieten in ons 4 persoons appartement met eigen badkamer, keuken, bbq en blender maken we er ook een paar home made mojito’s bij ;) Morgen uitbrakken en dan overmorgen een paar dagen naar de witte stranden van het Tayrona park. Dan waarschijnlijk terug naar Taganga om ons Paddi te halen (duikcursus) en dan door naar Mompos, dan Cartagena. Maargoedth. We zullen zien hoe het uitpakt aangezien we alles maar een paar dagen van tevoren plannen :D

P.S.
Dankzij Russische puisterige hackmannetjes waren tijdelijk problemen met het Guestbook. Die zijn opgelost.
De nieuwe foto’s en video’s zijn:
Colombia:
- 00 eating ants (Quicktime video’s voor Internet Explorer);
- 03 Medellin;
- 04 Bogota;
- 05 Villa de Leyva;
- 06 Taganga;
- 07 The lost city.
Permalink
jurriaan
02.05.2009 14:08
mooi verhaal man, echt super geschreven. Ik zie jullie helamaal zwoegen door die jungle en dan net als Indiana Jones \'the lost city\' betreden in een sprookjesachtig tafereel.
Ik waan mijzelf bijna daar, heueuerlijk!

RJ
22.04.2009 21:37
Als het doel is om mij jaloers te maken, houd dan aub op met dit soort verhalen: dat is inmiddels gelukt!!
22.04.2009 19:33
Whiehoee
Klinkt weer als een beestachtig geweldige trip! Heldhaftigheid op en top, dan is die wesp die net hier binnen vliegt natuurlijk niets tegen.

Succes en have fun met je paddi! en wie weet kunnen we nog eens samen duiken ;)
Powered by sBLOG XHTML 1.0 Strict PHP CSS
Lokale tijd: 19.10.2018 10:26 GMT+1
Powered by sBLOG © 2005 Servous